úterý 11. března 2014

Péče o AV techniku

Péče o AV techniku

Jakákoli technika vyžaduje pravidelnou údržbu a servis. Jednat se může jak o techniku zahradní, tak i o techniku výpočetní. Prvně jmenovaná je z hlediska servisu brána již jaksi automaticky, nicméně výpočetní technika a speciálně AV technika je mnohdy neprávem opomíjena. Jen málokdo ví, že AV technika po čase přestane fungovat jen kvůli tomu, že je třeba zanesena vrstvou prachu.



Typickým příkladem může být třeba komplexně a neprosto perfektně vybavený kongresový sál. Ten většinou disponuje notebooky, dataprojektory a také třeba interaktivními tabulemi. Majitelé takovéhoto sálu, respektive celé budovy, jejíž je sál součástí, jsou přesvědčeni o tom, že když se v místnosti uklízí, je všechno v pořádku. Opak je ale pravdou. Audiovizuální technika stárne a časem se zanáší nejen prachem, ale také různými jinými nečistotami, jež se usazují v jejich jednotlivých částech.



Klasiku představují i obyčejné dataprojektory. U těch je minimálně zapotřebí čas od času vyčistit objektiv a setřít prach z povrchu. Zapomenout bychom ale neměli ani na pravidelnou profesionální údržbu spočívající v tom, že dáte dataprojektor k nám a my se o něj postaráme se vším všudy. Dojde jednak k jeho kompletnímu pročištění a zbavení jej prachu a jednak také k namazání jednotlivých součástí tohoto zařízení. Jinak se ale postaráme také o notebooky a výpočetní techniku, která je k využití dataprojektorů a jiných audiovizuálních prostředků zapotřebí.
Překážkou pro nás není ani kompletní údržba velkého audiovizuálního sálu, který se vyznačuje jednak perfektním ozvučením a jednak i velkým množstvím hardwaru. Jeden komponent po druhém jsme schopni servisovat tak, aby se sálu jako takovému prodloužila jeho životnost klidně i o několik let. Servis je navíc rychlý, takže nijak nenaruší harmonogram akcí, jež máte nasmlouvané.

2 komentáře:

  1. Já si myslím, že u audiovizuální techniky by se nemělo zapomínat třeba i na kabeláž. Hlavně teda na její organizaci. Sama to vidím například u toho spletence kabelů, který momentálně máme za televizí. Říkala jsem si, že to zkusím nějak vyřešit. Napadly mě takové ty stahovací pásky, nebo například kabelové příchytky.

    OdpovědětVymazat
  2. Takové rady podle mého názoru přijdou vhod. Myslím si totiž, že AV technika je zrovna jedna z těch věcí, která je na špatné zacházení velice citlivá. Sám to vidím například u svého projektoru, který mám doma. Měl jsem s ním problém v tom, že se strašně přehříval a občas dokonce i sám od sebe vypínal. Nakonec mi bylo řečeno, že se musí pravidelně čistit a že to bylo způsobeno tím, že byl celý zanesený prachem.

    OdpovědětVymazat