úterý 10. února 2015

Rott: český výrobce rozkládacích jídelních stolů

Již v roce 1990 byla založena česká firma Rott, specializující se na rozkládací jídelní stoly vyrobené z kvalitního masivního dřeva.

Jejich rozkládací jídelní stoly se mohou pyšnit jedinečností, zajímavým designem, kresbou dřeva a dalšími zajímavými detaily, které si můžete vybrat podle vašich preferencí a požadavků. Kvalita těchto jídelních stolů je mimo jiné zaručena tradičním řemeslným zpracováním, které je v České republice hluboce zakořeněno. Samozřejmostí je, že rozkládací stoly jsou vyráběny na míru, podle individuálních přání zákazníků. Na pražské Vinohradské třídě byla v roce 2013 otevřena první podniková prodejna, kde si můžete zakoupit kromě jídelních stolů také konferenční stolky, lavice a židle, také moderní kožené židle a mnohé další zajímavé výrobky. Na již zmíněné prodejně si můžete také pořídit výrobky od partnerů společnosti Rott, kteří nabízejí například sedací soupravu Willi Schillig a nepřeberné množství bytových doplňků od například neméně známé firmy SIA, která má své sídlo ve Francii. V nabídce jsou také výrobky od německé firmy ASA, či mnoha dalších zajímavých dodavatelů, včetně samozřejmě těch českých.


Dřeviny pro výrobu rozkládacích jídelních stolů

Pro výrobu rozkládacích jídelních stolů Rott se používají celkem tři dřeviny. Jsou jimi DUB, OŘECH A BUK. Každý se pak ještě rozděluje do jednotlivých kategorií. DUB má variantu „čistý“ a „divoký“, BUK zase „čistý“ a „jádrový“. OŘECH není rozdělený, neboť je dodáván ve své přírodní barvě. DUB a BUK je možné podle potřeby popřípadě i bělit, či mořit do nejrůznějších barevných odstínů. Tyto dřeviny pro výrobu jídelních stolů jsou nakupovány od těch nejkvalitnějších německých a italských dodavatelů, od kterých je zaručeno, že je dřevo opatřeno certifikátem PEFC. Jednotlivé stromy mají ovšem svůj původ z nejrůznějších koutů celé Evropy. Ořechové dřevo je dokonce až ze Severní Ameriky.

Masivní desky stolů

Pro výrobu rozkládacích jídelních stolů jsou použity desky z průběžné lepené spárovky, které jsou jedním z důvodů, proč jsou tak pevné a nemají sklon ke kroucení. Jejich standartní tloušťka se pohybuje někde kolem 3,2 cm. Jestliže není u konkrétního stolu stanoveno jinak, může být zhotovena i deska o síle až 4 cm.


Masivní jídelní stoly s výsuvným systémem a jejich rozměry

Na následujících řádcích vám přinášíme ucelený přehled rozměrů pro výsuvné systémy jídelních stolů Rott.

Rozkládací systém
•    45 cm, 60 cm, 70 cm, 100 cm, 2 x 40, 2 x 49 cm (masivní jídelní stůl Antigua, Aruba a
Lagoa)
•    60 cm, 70 cm, 100 cm, 2 x 49 cm (masivní jídelní stůl Hanna)
•    60 cm, 70 cm, 95 cm, 2 x 47 cm (jídelní stůl Bea a Beatrice)
•    50 cm, 70 cm (masivní jídelní stůl Fiona)
•    42 cm (Ida)
•    42 cm, 2 x 40 cm, 2 x 45 cm, 2 x 50 cm (Julia)
Rozkládání z šuplíku
•    46 cm, 51 cm (Bahamas)

Nástavná deska
•    45 cm Havanna, Martinique, Varadero
•    50 cm Anna, Caro
•    60 cm, 2 x 50 cm Elli, Panama, Dora (Dora a Panama - kulatý stůl rozkládací)

Přídavná deska – granit
•    30,5 x 30,5 cm Anna, Caro (Anna je stůl jídelní kulatý rozkládací)

Nohy jídelních stolů

U rozkládacích jídelních stolů jsou vyráběny nohy o rozměr 10 x 10 cm. Aby byla usnadněna manipulace se stolem při rozkládání, jsou k nim zafrézována malá kolečka nebo kluzáky u rozměrnějších modelů stolů. Všechny modely rozkládacích stolů jsou dostatečně pevné a velmi odolné a působí masivním dojmem, což platí jak pro stoly opatřené výsuvným systémem, tak i pro ty bez něj. Konstrukční rozdíly u nožního mostu jsou patrné u některých modelů rozkládacích stolů, jako je tomu například u masivního stolu Aruba, který má vrchní trám s nohami spojené klasickým spojem na čep a rozpor. Na druhou stranu model Antigua má seříznutí na 45 stupňů v místě spoje a například další model Lagoa má vsazený horní trámek mez nohami stolu.

Povrchové úpravy stolu

Mezi povrchové úpravy, které se provádějí u jídelních stolů, patří olejování, voskování a také lakování. V případě mořených stolů je prováděna konečná úprava jeho povrchu buď lakem, nebo voskem. Úpravy lakem jsou v souladu s normami DIN EN 12720, ty s olejem zase s normou EN 71-3.

Další zajímavé možnosti rozkládacích stolů

Jídelní stoly od výrobce Rott mají běžnou výšku okolo 75 cm. U jídelních stolů typu Anna a Caro, se jedná o 77 cm. Jestliže vám tyto rozměry nevyhovují, je samozřejmě možné ji upravit podle vašich specifických požadavků. V nabídce služeb je také zajímavá možnost v podobě objednání stolu se skleněnou deskou o rozměrech 40 x 90 cm nebo popřípadě i varianta, jejíž součástí je dekorační box. Prosklení u pevných stolů je možné pouze od rozměrů 160 x 80 cm, nebo u stolů opatřených přídavnou deskou. Další možností, kterou společnosti Rott nabízí je v případě stolů vyrobených z divokého dubu nebo jádrového buku vycínování suků. V nabídce je pak dále i možnost navazující kresby dřeva nebo také i moření. Příplatek ve výši 5 procent je možný u některých povrchových úprav stolů.

Informace o firmě Rott

Firemní sídlo společnosti Rott společně i s výrobnou se nachází nedaleko Plzně v malé obci Hromnice. Jedná se o rodinný podnik, který vznikl v roce 1990 za účelem výroby kvalitních stolů. Pokud se zajímáte o výrobky této společnosti, můžete se s nimi blíže seznámit v pražské podnikové prodejně, kterou najdete od roku 2013 na adrese Vinohradská 21. Pořídit si v této prodejně můžete nejen výrobky od společnosti Rott, ale i výrobky od partnerů této společnosti, které zahrnují například i luxusní sedací soupravy v kůži, či jiné bytové doplňky a mnohé další zajímavé vybavení.

V současné době se výroba společnosti Rott zaměřuje prvořadě na rozkládací masivní jídelní stoly, jež jsou nabízeny ne jenom zákazníkům v České republice, ale také i do zahraničí. Společnost Rott vám ráda vybaví jak váš domov, tak i restauraci či popřípadě hotel. Jedinečný design produktů této společnosti je výsledkem spolupráce při návrzích stolu se špičkovými architekty.

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. O této firmě teda slyším snad poprvé. Musím ovšem uznat, že ty stoly vypadají opravdu skvěle. Něco takového bych si bez problému byla schopná představit u nás doma. Chystáme se teď na takovou menší modernizaci, tak si možná takový stůl koupíme. Já si teď ovšem "vydupala" nový kávovar. Jako milovnici kávy se mi strašně líbí takové ty profi kávovary. Je to sice také velká investice, ale ta káva za to opravdu stojí. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Máme doma otevřené prostory, takže jídelna a obývací pokoj jsou spojené. Většinou tam trávíme s rodinou nejvíce času, a tak jsem se rozhodli, že místnost ozvláštníme investicí do krbové obestavby, které vytváří nádhernou atmosféru. Proto jsme se rozhodli pořídit i rozkládací jídelní stůl, díky kterému se na večeříme spolu jako celá rodina.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám malý byt, do kterého se mi nevejde veliký stůl na stálo, a tak jsem si pořídila podobný rozkládací jídelní stůl z masivu, který rozložím vždy, když se u mě sejde celá rodina anebo parta přátel. Naštěstí mi kamarádka poradila jedny internetové stránky, které nabízejí přesně takové stoly a já si tam jeden vybrala. Ještě jsem oslovila malířství, které mi rychle a kvalitně vymalovalo celý byt, a tak mám vše jak ze škatulky.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak mít skleněný jídelní stůl si teda nedokážu představit. Máme stůl z masivu, o který se nemusím bát opřít, něco na něj položit a hlavně vím, že ho děti nerozbijí. Dávám ubrus na stůl a i nějakou malou dekoraci, protože si myslím, že u pěkného stolu nám všem pak líp chutná :-) .

    OdpovědětVymazat