pondělí 24. listopadu 2014

Příprava sushi

Stejně jako konzumace sushi má i příprava sushi pokrmů svá pevně daná tradiční pravidla, která je nutné dodržet, aby byl výsledek chutný a zároveň lákavý na pohled. V zemi původu sushi Japonsku je precizní příprava sushi pokrmů považována za umění. Existují dokonce univerzity, zabývající se problematikou sushi a jeho přípravou.

Vše je o cviku

S nadsázkou můžeme říci, že pro to, aby jste ovládli techniku přípravy sushi, budete muset disponovat osobitými vlastnostmi Japonců – trpělivostí, precizností a ochotou neustále se zdokonalovat. Příprava sushi je totiž jen o tréninku citu pro správnou přípravu všech surovin, kompletaci sushi, a také správné servírování.
Pokud si na přípravu sushi netroufnete zpočátku sami, existuje celá řada výborných kurzů sushi, kde načerpáte potřebné znalosti a získáte základní techniky přípravy. Ať už sami, nebo s cizí pomocí, vždy se ujistěte, že máte pro přípravu sushi k dispozici kvalitní ostrý nůž, neboť bez něj některé ingredience nedokážete nakrájet správně na dostatečně malé kousky.

Suroviny

Kromě potřebné šikovnosti se rovněž neobejdete bez kvalitních a pokud možno originálních surovin pro výrobu sushi. Nemá cenu pokoušet se vyrábět sushi bez tradičních surovin, neboť se ke kýženému výsledku stejně nikdy nedopracujete. Navíc lze u nás nalézt velkou spoustu obchodů s japonskými potravinami, kde můžete zakoupit vše potřebné.
Elementárním základem každého sushi je kvalitní a správně připravená krátkozrnná rýže nishiki, která musí být po propláchnutí, namočení a uvaření ještě za tepla smíchána s octovou omáčkou (ocet, cukr a sůl).
Zajímavým produktem se v poslední době staly sushi sady pro začátečníky, obsahující vše potřebné pro domácí výrobu sushi. Nemusíte se tak bát, zda máte všechny suroviny a jejich potřebné množství, protože v tzv. sushi kitech naleznete všeho dostatek.

Náš tip: Navštivte restauraci SUSHI UPGRADE. Kde kvalitu zpracování, přípravy a dovozu Vám zajistí kuchaři, kteří mají s japonskou kuchyní již několikaleté zkušenosti.




2 komentáře:

  1. Asi nikdy jsem nejedl lepší sushi než ve stánku v Yokohamě. Naprosto klasický stánek, žádné turistické lákadlo. Ale tím, že to bylo pravé japonské, tak se to nedalo porovnávat s českým sushi. Pokud tedy chcete zažít skutečnou a nikoliv zprostředkovanou japonskou kuchyni, našetřete, uzavřete cestovní pojištění a zaleťte se tam aspoň na 14 dní podívat. Stojí to za to! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já osobně teda sushi měla jen párkrát a chutnalo mi to. Že bych to ale nějak cíleně vyhledávala se určitě ale říct nedá. Já osobně si třeba raději dám nějaký dobrý salát nebo něco takového. Ty si v poslední době hodně často dělám i sama doma. Je to rychlé, jednoduché a zdravé. Jen teda člověk musí mít k dispozici nějaký kvalitní olej, nejlépe olivový. A samozřejmě i kvalitní zeleninu. :)

    OdpovědětVymazat