pondělí 26. května 2014

Tepelná čerpadla – technologie s budoucností

Tepelná čerpadla – technologie s budoucností

Dnešní doba je velmi energeticky náročná, a proto se stále více domácností uchyluje k úsporným řešením. Jedním z těchto řešení je využití tepelných čerpadel jakožto zdroje tepla. Volba tohoto systému vytápění však z dlouhodobého hlediska neznamená pouze úsporu finančních prostředků, ale i napomáhá ekologické udržitelnosti, jež je nyní velmi žhavým tématem. A v následujícím článku si právě tepelná čerpadla trochu přiblížíme.

Tepelná čerpadla

Princip fungování tepelných čerpadel vzduch/voda

Tepelná čerpadla fungují na základě již dlouho známé technologie, která je analogicky, respektive opačně, užívána v chladničkách. Dnes však jejich vývoj zažívá velký boom a tepelná čerpadla jsou stále levnější a výkonnější.
Princip jejich fungování je velmi jednoduchý. V první fázi čerpají teplo z okolního vzduchu, čímž ohřejí tzv. chladivo s nízkým bodem varu, které se začne odpařovat. To je pak v plynném skupenství stlačeno, což vede k výraznému zvýšení jeho teploty, načež chladivo ohřeje topné médium, logicky se ochladí a opět zkondenzuje, čímž se dostáváme zpět k první fázi.
Obecně je udáváno, že tepelné čerpadlo vzduch/voda spotřebuje pouze 30 % elektrické energie, která by byla potřebná k běžnému vytápění.

Jaké tepelné čerpadlo zvolit

Stejně jak roste poptávka po tepelných čerpadlech, tak roste i pestrost jejich nabídky. Správná volba tepelného čerpadla je velmi důležitá, jelikož se nejedná o nejnižší investici a jeho kvalita pak samozřejmě souvisí i s celkovou návratností (a i pohodlím). Z dnes dostupných řešení je pravděpodobně nejvýhodnější a nejefektivnější tepelné čerpadlo Mitsubishi Electric, které má oproti běžným tepelným čerpadlům značný náskok. Jeho klíčové vlastnosti najdete pod odkazem uvedeným výše. Z těch nejdůležitějších stojí za to vyjmenovat možnost ohřevu teplé vody, velmi nízké provozní teploty (až -28° C) a také až poloviční dobu ohřevu oproti ostatním tepelným čerpadlům.

9 komentářů:

  1. Zdravím měl bych takový dotaz. Právě nad tepelným čerpadlem v současné době uvažuji. Nejsem si ale jistý jaký druh zvolit. Jsou lepší tepelná čerpadla země-voda nebo vzduch voda? A případně jaký je v nich rozdíl? Nikde to nemůžu najít sepsané tak, abych to pochopil. Předem díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, mohu potvrdit, že vytápění tepelným čerpadlem je opravdu skvělý nápad. Nejdříve jsem tomu moc nevěřil, ale běžné topení kotlem bylo nedostatečné, a tak jsem musel najít nějakou alternativu. Nakonec bych neměnil. Konečně je nám teplo i v koupelně, kde si můžeme v klidu užívat relax ve vaně a nemrznout.

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se tepelná čerpadla neskutečně líbí. Jen to má jedinou nevýhodu. Pořád je to bohužel hrozně drahé. Nedávno jsem to počítal a pořídit si třeba krbová kamna a k tomu nějaký nový komín by mě vyšlo podstatně levněji, než tepelné čerpadlo. Nakonec se tedy asi vydám touto cestou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás to asi dopadne stejně. Je sice super, že na tepelná čerpadla se poskytují dotace, ale podle toho, co jsem četla, tak kompletní náklady to stejně nepokryje. A i tak krbová kamna a komín pořád vychází podstatně levněji. Navíc dřevo je pořád taky docela levné, co jsem se tak naposledy dívala.

      Vymazat
  4. Skvěle vysvětlené. My teď doma právě hodně řešíme jak ušetřit na vytápění a pořízení tepelného čerpadla je určitě možnost, kterou zvažujeme. Ještě jsme ale uvažovali i nad rekuperací. Podle toho, co jsem četla, tak s pomocí rekuperace se prý dá ušetřit až 70% nákladů na vytápění. Je to pravda?

    OdpovědětVymazat
  5. Nejdříve jsem tomu moc nevěřil, ale nakonec jsem přišel na to, že tepelné čerpadlo je opravdu skvělý technologický výdobytek, se kterým se dají ušetřit i nemalé peníze. S manželkou jsme se navíc rozhodli, že si domácnost přeměníme na chytrou, a tak jsme na ni napojili vše od topení až po zahradu, kde se nám o trávník stará zavlažovací systém.

    OdpovědětVymazat
  6. O tom, že v tepelných čerpadlech je budoucnost vytápění určitě nemůže být pochyb. Také bychom do budoucna nějaké chtěli, ale bohužel v současné době je to neskutečně drahé. To si prostě dovolit nemůžeme. Nějaký levnější zdroj tepla by to ale chtělo. My teď hodně uvažujeme o přechodu na tuhá paliva. Dívala jsem se, že například krbové vložky, které mají tady nejsou až tak drahé. Rozhodně levnější, než tepelné čerpadlo.

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě před rokem jsme také chtěli tepelné čerpadlo, ale zjistili jsme, že investice kolem by nás vyšly mnohem dráž, než kdybychom si nechali opravit komíny a začali topit klasickými kamny. Nakonec jsme si nechali postavit nerezové komíny, které by měly bez problému vydržet pěknou řádku let, takže je to určitě výhodnější.

    OdpovědětVymazat
  8. Při rekonstrukci mého domu jsem se rozhodla si nechat naistalovat tepelné čerpadlo, ale bohužel byla v té době velká poptávka. Proto mi firma, na kterou jsem se obrátila byla nucena oznámit, že čerpadlo pro můj dům bude až za půl roku. Nebyl to zas tak velký problém, jelikož bylo jaro a topení mi slíbili do zimy. Kamarád mi poradil firmu, co instaluje klimatizace s montáží zdarma, se kterou si mohu zapnout teplý nebo studený vzduch.

    OdpovědětVymazat